Pirmie cūkgaļas ragū un skolas garša



Pirms neilga laika devāmies savos pirmajos eksperimentos, lai sāktu Jūs iepazīstināt ar labākajām underground ēšanas vietām. Pēc spraigas komandas apspriešanās nolemjam, ka pirmajai vietai, ko apmeklēsim,  jāatrodas Rīgas centrā. Gala slēdziens – E. Birznieka-Upīša iela varētu būt ļoti labs sākums, kur meklēt visdažādāko cilvēku, kultūru un ēdienu sajaukumu. Un mēs neesam kļūdījušies.



"No pīļu gaļas ekstravagances tur patālu, tāpēc paliekam pie nosaukuma, kas necili skumst virs ieejas durvīm – „Piluks”."







E. Birznieka- Upīša iela 6/2. Pagrabs. Dienas vidus. Blakus pie nedaudz noplukušā uzraksta „Piluks”rēgojas arī paziņojums par kompleksajām pusdienām 1. 90 Ls vērtībā. Nav divu domu – esam atraduši pareizo vietu.

Mazs iestarpinājums, pirms nonākam pagrabā. Īsti netiekam skaidrībā, ko varētu simbolizēt ēdināšanas vietas nosaukums. No pīļu gaļas ekstravagances tur patālu, tāpēc paliekam pie nosaukuma, kas necili skumst virs ieejas durvīm – „Piluks”. Vēlāk, pirms rakstu šo, noskaidroju, ka šis tiešām ir īstais vietas nosaukums. Tomēr gudrāka nepalieku par tā nozīmi. Varbūt tā arī labāk.

Atgriezīsimies pie pagraba. Nokāpjot lejā, ieejam pavisam citā valstībā. Pretīm ieejas durvīm paveras neliela bāra lete, aiz kuras rindām vien stāv nu ne jau sulas pudeles. Priekšā dzērieniem – omulīga izskata sievietes, kas pēc tam izrādīsies ne tik omulīga rakstura.

Pie galējās sienas, virs durvīm, kas ved uz dziļāko ēdnīcas telpu, atrodas televizors. Slāviskas izcelsmes sievietes risina savas problēmas kādā no melodrāmām, ko diemžēl neatpazīstam. Nolemjam „pabāzt” degunu blakus telpā, kur izskatās nedaudz intīmāk nekā priekštelpā.
"Zilā gaisma un biezie cigarešu dūmi rada dīvaini mistisku noskaņu."

Tumši zilajā gaismā, kas valda telpā, pamanām vēl pāris klientus, kuri ēd savas maltītes. Tad jau nevajadzētu būt tik traki.Tomēr neesam šeit vienīgie, kā šķita pirmajā mirklī. Vīrietis no patālākā galdiņa „iemet” šotiņu, bet otrs aizsmēķē cigareti. Zilā gaisma un biezie cigarešu dūmi rada dīvaini mistisku noskaņu. Divu maņu apstulbināti,saprotam, ka ēdienu nespēsim izbaudīt biezajā „miglā” un  nolemjam, ka laikam vien paliksim priekštelpā.

Omulīgi neomulīgā dāma jau nedaudz noskaitusies. Kompleksajās pusdienās ietilpst zupa, otrais ēdiens un dzēriens. Izvēles ziņā nevar sūdzēties. Četri zupu veidi un četri otro veidi.  Mūsu izvēle: frikadeļu zupa un baraviku zupa. Otrajā – zivs, kotletes un cūkgaļas ragū. Uz pasūtījumu dāma reaģē ne pārāk laipni. Tomēr izvēli esam izdaŗījuši, un naudiņa arī jau noguldīta kasē.

Pēc pasūtījuma pieņemšanas, aizletes dāma atskrūvē Everesta pudeli, kas, acīmredzot, pildīta ar paštaisītu zaptsūdeni, un salej glāzēs. Kā sliktā filmā – es savu dzērienu nedzeru viena. Man pievienojies vēl kāds ar pāris kājām.
"Katrs, kas kādreiz bijis nometnē vai ēdis skolas ēdnīcā, nebūs pārsteigts par mums atnesto ēdienu."

Starp plecu un ausi iespiestajā telefonā kāds drošvien pieklājīgi žūžo, kamēr aizletes dāma nes mums pasūtīto ēdienu. Tomēr nešķiet, ka runātājs spētu dāmas nedaudz iepuvušo garastāvokli ievirzīt mums draudzīgākā gultnē.

Katrs, kas kādreiz bijis nometnē vai ēdis skolas ēdnīcā, nebūs pārsteigts par mums atnesto ēdienu. Frikadeļu zupai nav ne vainas, un kartupeļu biezenis ar kotleti arī garšo pēc skolas pavārīšu gatavotā. Vismaz manā skolā tā garšoja ēdiens. Nekas nenormāli īpašs, tomēr nevarētu teikt, ka nebija ēdams. Būdami par normālu pusdienu ēdienu, nevis kaviāru un šampanieti, saprotam, ka pirmajam eksperimentam tas noteikti nav sliktākais variants. Kaut gan melotu, ja teiktu, ka neizmantotu iespēju baudīt šampanieti un kaviāru kādās pusdienās. Tomēr pašlaik interesantāks šķiet šāds pusdienošanas veids.

"Šis ir lielākais izaicinājums mūsu komandai, tomēr uz Padomju laika puķotā šķīvja paliek vien kauli."
Jūs noteikti gaidāt, kad es minēšu kaut ko par baraviku zupu un cūkgaļas ragū. Šis ir lielākais izaicinājums mūsu komandai, tomēr uz Padomju laika puķotā šķīvja paliek vien kauli.Lai cik šī kombinācija arī nebūtu baismīga, tomēr visi vēl esam starp Jums.

Mēs esam starp Jums, lai jau drīz atkal izstāstītu par nākamo CITAS PUSDIENOŠANAS vietu.

Tad nu rezumējot – „Piluks” ir maza, ne pārāk omulīga vieta Rīgas centrā, kur par saprātīgu naudu var paēst kompleksās pusdienas, kurās ietilpst zupa, otrais ēdiens un dzēriens. Ēdiena kvalitāte Jūs nepārsteigs,ja kaut reizi dzīvē esat bijuši bērnu nometnē vai ēduši skolas ēdnīcā. Kā milzīgs pluss - ja esat kaislīgs smēķētājs, tad šī vieta Jūs iepriecinās ar savu atvērto smēķēšanas politiku.


Ejiet, izmēģiniet un gaidiet nākamo ierakstu,


L.

P.S. Ar laiku gaidiet arī recenziju video pielikumus. Esiet pacietīgi. 

Skatīt lielāku karti

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru